måndag 16 februari 2009

3-rätters Alla hjärtans dag-meny

Rebeccas Räk och Avocadotoast med tandoori creme fraiche

Denna lilla förrätt hittade jag på själv medan jag gick runt på Hemköp. Ren improvisation alltså, men det blev väldigt lyckat.

2 skivor Roast 'n Toast
smör eller smörgåsmargarin
1 vitlöksklyfta
gräslök
persilja
frysta räkor med skal*
1 avocado
creme fraiche
tandoorikrydda

Skala räkorna. *Mängden räkor är en smaksak tycker jag.
Skär kanterna av brödet. Blanda smör, pressad vitlök, hackad gräslök och persilja i en liten skål till smöret är lite fluffigt. Bred på ena sidan av toastskivorna och rosta i ugnen på 200C till brödet fått fin färg.
Klyv, kärna ur och skala avokadon. Skär den sedan en gång på längden och i skivor på bredden. Blanda creme fraiche óch tandoori-krydda efter smak.
Lägg en stor klick tandoori creme fraich i mitten av toastskivorna och fyll på med avokado och räkor runt om och uppe på. Toppa med några gräslökstrån.

Man kan säkert utveckla detta till ännu smaskigare resultat med lite fantasi.


Serranolindad oxfilé med chevré och timjan

På Holmgatan 4 på Davidshall här i Malmö finns en fantastisk liten delikatessbutik som heter just [delikatessen:] och är perfekt alternativ till restaurangbesök när man, som vi, har småknattar i huset. Här köper man 'nästan färdig' mat i restaurangklass. Sedan går man hem och kör det i ugnen i en kvart och simlalabim har man en proffsig restaurangmiddag hemma. Till Alla hjärtans dag inhandlade jag här potatisgratäng, ugnsstekta rotfrukter och karljohansås (inga pulver mixer här inte!) och två tjocka skivor oxfilé. Det känns så lyxigt när de skär upp oxfilén framför ögonen på en och lindar in i papper, istället för att köpa vacuumförpackat på Ica.

Inspirationen till mitt oxfilérecept kommer också från delibutiken men i lördags gjorde jag hela jobbet själv (men det är väldigt enkelt).

2 tjocka skivor oxfilé
1 paket serranoskinka (parma funkar naturligtvis precis lika bra)
Chevré ost i skivor
färsk timjan
svartpeppar

Peppra köttet. Vill man salta bör man komma ihåg att serranoskinkan ju är salt också. Linda två skivor serranoskinka runt vardera oxfilé och bryn i smör i en panna tills de fått färg runt om. Lägg över i en ugnsform och placera en skiva chevré ovanpå och en kvist timjan. Stek färdigt i ugn 200C till önskad "färdighet" - medium well i mitt fall, lite rosa i mitten.


Efterrätten på vår Alla hjärtans dag-middag bestod av

Peach Melba glass

Den köper jag dock färdig i glassdisken ;-).

---

Ibland är det enkelhet och genvägar man behöver för att få det riktigt romantiskt och få tid att njuta av både maten och sällskapet. I vårt fall avslutades middagen med dans till gamla soulklassiker i vardagsrummet.

Inga kommentarer: